Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Sığınak!
8 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre sığınaklar, taban alanına dahil edilmiyor. İşte Planlı alanlar tip imar yönetmeliği sığınak hükümleri...
8 Eylül 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte sığınak ile ilgili yasal hükümlere yer veriliyor.
Yönetmeliğe göre, sığınaklar taban alanına dahil edilmiyor. Taban alanı, bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olarak tanımlanıyor.
Taban alanı
Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri veya müstakil yangın merpeni olmayan yapılarda yangın merpeni olarak kullanılan bina merpenlerinden biri, temele kadar inen toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, çöp ve atık ayrıştırma bacaları, tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin seviyesindeki veya bu seviyenin altındaki avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergola, kameriye, bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10’unu aşmayan üstü açık veya sökülür-takılır hafif malzeme ile örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri, açık otoparklar, tamamen toprağın altında kalan; otopark, sığınak ve tesisat hacimleri, yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.”
Mescit, bina için gerekli minimum sığınak alanının %30 fazlasını geçmeyen sığınak alanı dahil edilmez.
Ortak alanlar
Binaların giriş ve kat holleri, ışıklıklar, hava bacaları, saçaklar, tesisat şaftları, alanları veya katları, açık ve kapalı merpenler, yangın merpenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kapıcı dairesi, kömürlük, sığınak ve otopark gibi ortak kullanıma ayrılan alanlardır.
Genel sığınaklar
Halkın korunmasını sağlamak amacıyla kamu tarafından yapılan sığınak yapılarıdır. Genel sığınaklar; sinema, tiyatro, eğlence yeri, otopark, garaj, kapalı çarşı ve pasaj gibi yapı ve tesisler ile park, ağaçlandırılacak alan, rekreasyon, yeşil ve açık alan, yol ve meydanların altında inşa edilebilir.
Ayrıca metrolar ve yeraltında yapılacak sığınak kullanımına da uygun yapı ve tesislerin genel sığınak olarak kullanılmak üzere tedbir alınarak inşa edilmeleri esastır. Genel ve özel sığınakların inşa edilmesi ve kullanılmasında 25/8/1988 tarihli ve 19910 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sığınak Yönetmeliğine, otoparkların inşa edilmesinde 1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Otopark Yönetmeliğine uyulur.
Konular
- Acıpayam İmar Durumu Sorgulama
- İmar bankası resmen iflas etti
- 'Silopi'de büyük bir imar planı başlayacak'
- Belediye Gelirleri ve İmar Kanunu'nda Değişiklikler Yapılacak
- 'İmar Yönetmeliği'ni yeniden revize edeceğiz'
- Büyükşehir Yasası'nda değişiklik yapılacak
- Başkentte yeni imar planı yapıldığı iddiası
- İlave imar hakkıyla kentsel dönüşüm cep yakmayacak
- İmar harcına son verilecek
- 'İmar rezaletlerini engelleyecek bir yapı kuruyoruz'
- İmar denetim yetkisi kimindir?
- İmar yönetmeliği değişiyor mu?
- İmar ve numarataj yanlışları neye sebebiyet veriyor?
- Bakan'dan 'tüm hırsızlıklar imardan geliyor' açıklaması
- Yatay mimari ne zaman yürürlüğe giriyor?
- Adalar imara açılıyor mu?
- Yanan alanlar imara açılacak mı?
- Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Neler Var?
- Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği yürürlüğe girdi
- Ayder Yaylası ve Uzungöl ne olacak?
- İmar affı var mı?
- İmar affı ile kentsel dönüşüm düzenlemesi torba tasarıya ekleniyor!
- Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl hazırlanmalı?
- İstanbul İmar Yönetmenliğinde değişiklik
- Termal kent projesi nedir?
- İmara aykırı yapılar kayıt altına alınacak
- İmar barışı nedir?
- İmar Barışı'nın ayrıntıları belli oldu
- İmar barışı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları
- İmar Barışı Boğaz ve Tarihi Yarımadada Var mı?